Betrokken bij initiatieven in Oost- en Weststellingwerf, Steenwijkerland en Westerveld

21-09-2017 

De onthulling van het monument!Het kan u niet zijn ontgaan: de feestelijke opening van het monument "De Coöperatieve Gedachte" in het Koepelbos in Oldeberkoop op 21 september. Naast de leden van onze vereniging waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de vier gemeenten in ons verzorgingsgebied, de verenigingen van dorpsbelangen uit ons kerngebied, de kunstenaars en de bouwers en iedereen die eraan heeft meegewerkt om dit monument mogelijk te maken. 

Beeld toegangsbrug


Beeld maquetteHet beeld is ontworpen door de kunstenaar Beb Mulder uit Leeuwarden en 7 meter hoog. Het beeld bestaat uit mannen en vrouwen die een koepel torsen, met een gouden vrucht. De koepel heeft drie functies, te weten dat het beeld geplaatst wordt in het Koepelbos en dat de koepel een verbindende en beschermende functie heeft. De gouden vrucht symboliseert de toekomst. Op de schouders van de vrouwen rusten kinderen, wat een verwijzing is dat de Coöperatieve Gedachte moet  worden doorgegeven. Samen ben je sterker dan alleen.


Beeld bankjeNa de ontvangst met soep en broodjes bij MFA MeJander in Oldeberkoop werd gezamenlijk gewandeld naar het kunstwerk in het Koepelbos. Het kunstwerk is van de hand van kunstenaar Beb Mulder en vervaardigd door de firma Gebros uit Cortenstaal. In het midden is een meanderende bank geplaatst die is ontworpen en gemaakt door de plaatselijke keramist-kunstenaar Peter Hiemstra. In de zitbank zijn de coöperaties verwerkt die zijn opgericht in het kerngebied van de voormalige Coöperatieve Voorschotbank Oldeberkoop alsmede een verwijzing naar toekomstige coöperaties, zoals op het gebied van duurzaamheid, crowd‑funding enzovoort.


Beeld op plekDoor alle betrokken partijen is hard gewerkt om het monument te vervaardigen en te kunnen plaatsen op het eilandje in de vijver van het Koepelbos. Daarvoor was ook veel overleg nodig met Staatsbosbeheer, dat de eigenaar is van het Koepelbos. En het vervoer van het kunstwerk naar Oldeberkoop heeft ook de nodige voeten in de aarde gehad. Met een speciaal transport is het 7 meter hoge beeld in de nacht van Smilde naar het Koepelbos vervoerd, waar het met een hijskraan op zijn plaats is gezet. Daarna werd het beeld verder afgewerkt en werd ook de bank geplaatst.

Na een aantal korte toespraken werd door burgemeester Oosterman van Ooststellingwerf de openingshandeling verricht en kon het kunstwerk bewonderd worden, waarna werd teruggewandeld naar de MFA. Onder het genot van koffie met koek gaf Karst Berkenbosch een lezing over historische coöperaties, waarna na de pauze Marianne Zwagerman het stokje overnam voor een lezing over de toekomst van de coöperatieve gedachte.

Beeld onthulling
Na afloop kon nog worden nageborreld onder het genot van een drankje en een hapje.